Ove nedelje, na vaša pitanja, detaljno i iskreno odgovarala je instruktorka Violeta Stojanović.

Uživajte, i pamtite! 🙂

1. Da li postoji nešto od hrane što izbegavaš da jedeš?

Naravno. Prvenstveno sam izbacila sve vrste kupovnih sokova, ali SVE. Zatim ne jedem grickalice (čips, smoki i slično) pomfrit nisam jela godinama, ne jedem punjeno i pohovano meso, hleb i testeninu sam smanjila na minimum, potpuno sam izbacila majonez i slične namaze… Kada sve saberem, ishrana mi je bazirana na kvalitetnom mesu, ribi, povrću, voću i određenim vrstama žitarica. Naravno, pravim izlete i dozvolim nekad sebi neki slatkiš, pizzu i volim da popijem čašu-dve vina.

2. Koliko pre treninga ne bi trebalo da se jede?

Pre treninga ne bi trebalo da se jede otprilike 2 sata. Zašto? Zato da ne biste treningom sprečili varenje hrane i opteretili želudac. Ujedno, treba obratiti pažnju na količinu i izbor namirnica pre treninga, jer adekvatan obrok omogućava više energije i snage tokom treninga i čuva mišiće od razgradnje. Preporučljivo je pojesti malo belog mesa ili fileta ribe (protein) + povrće, salata ( vlaknasti ugljeni hidrati)

3. Kada se radi kardio deo treninga, na početku ili na kraju?

Kardio može da se radi i pre i posle treninga snage (ako govorimo o treningu u teretani), a može da se radi i u toku treninga, ako trening koncipiramo tako da je u intervalima. Zavisi od toga šta želite da postignete. U svakom slučaju, imajte na umu da će ono što prvo radite, istrošiti više energije.

4. Da li je za trčanje na traci okej malo podignuti nagib (na koliko?) da bi se bar donekle simuliralo outdoor trčanje?

Da, dobro je da se na traci malo podigne nagib, kako  bi se donekle simuliralo outdoor trčanje (mada ga ne može zameniti) Dovoljno je podići 1-2 stepena. Ali, važno je napomenuti da govorimo o TRČANJU, ne o brzom hodu, u slučaju kojeg nagib može biti i veći, ali se potrudite da se ne držite za traku, nego da ruke rade slobodno, sa strane tela.

5. Koliko često menjati vežbe snage? Da li je preporučljivo izmeniti ceo trening u datom trenutku ili postepeno uvoditi promene (po grupama mišića)?

Vežbe snage bi trebalo promeniti na otprilike 3-4 nedelje, u zavisnosti od napretka. Svakako je najbolje postepeno uvoditi promene. Ali, ako osećate fizički ili psihički zamor, slobodno se usudite da promenite kompletan trening – i um i telo biće vam zahvalni. Na kraju krajeva, vežbanje bi trebalo da nam bude i zabavno. Uz entuzijazam ćemo sigurno brže napredovati, a cilj ne treba da nam bude samo fizički izgled.

6. Koliko traje efikasan trening u teretani?

Za efikasan trening u teretani dovoljno je 45 minuta. Dodajte na to još 10 minuta zagrevanja i obaveznih 10ak na istezanje. Bez zagrevanja i istezanja ni ne pomišljajte na trening. Dakle, sve ukupno oko 60-70min. Više od toga zaista nije potrebno.

Pozdrav od Violete!