Danas je na vaša pitanja odgovarao instruktor Ljubomir Bjelanović. Kako smanjiti obim butina, koliko traje period oporavka… Ta, i neka druga pitanja, pronaći će danas odgovore 🙂

Jovana V:
Da li je kardio trening bolje ujutru raditi na prazan stomak, ako mi je cilj mršavljenje?

Koji god cilj da imaš, moraš obavezno da doručkuješ. Na taj način obezbedićeš energiju kojom ćeš između ostalog moći i taj kardio jače da odradiš. Takođe, redovnim doručkom ubrzaćeš metabolizam (naravno, pod uslovom da doručak bude visoko nutritivan a umereno kalorijski).

Marijana P:
Ćao, želim da smanjim obim butina, možeš li da mi preporučiš neke vežbe u teretani?

Ćao,kod mnogih žena butane su često problem, zbog toga što se kod nežnijeg pola tu nalazi jedan od primarnih depoa telesnih masti. Trebalo bi da redukuješ procenat masti u telu, a na taj način će i obimi svuda opasti, pa i na butinama. Kardio vežbe u kombinaciji sa vežbama snage su najbolji i najbrži način, a važnost promene nutritivnih navika je možda i prioritet.

Jelena:
Da li si zaljubljen?

Da, zaljubljen sam u jednu plavooku princezu koja će uskoro da napuni dve godine, i u jednog zelenookog spajdermena koji ima četiri godine 🙂

ljuba trener

Marko F:
Da li trbušnjake treba da radim pre, ili nakon trčanja na traci?

Trbušnjake ostavi za kraj treninga. Telo je tada bolje zagrejano ,a i nivo mlečnih kiselina u stomačnim mišićima (koji su među glavnim stabilizatorima kičmenog stuba) može da utiče negativno na dugotrajnu aktivnost kao što je trčanje, pogotovo ako primenjuješ intervalni metod.

Ana S:
Želim da mi mišići dobiju vretenast oblik. Inače, redovno vežbam. Da li mi mogu pomoći neki proteini, ili neki drugi suplementi? Ne želim da dobijem previše mišića, jednostavno želim da sve to bude nekako izraženije, ali lepo i ženstveno. Treniram 4 puta nedeljno, vodim računa o ishrani, ali taj finalni efekat nikako ne dolazi 🙂

Cilj tvog treninga je mišićna definicija,te samim tim promena telesne kompozicije tj.odnosa mišićnog i masnog tkiva. Suplementi ti sigurno mogu pomoći da treningom održiš mišiće, a isto tako i povećaju sagorevanje masti. Po meni, ti si trenutno naišla na tzv. plato ili adaptaciju, te ti telo stagnira. Dobro bi bilo da malo promeniš trening sistem i da pojačaš bazalni metabolizam (potrošnju kalorija u mirovanju) tako što ćeš pojačati trening snage te na taj način pojačati mišićnu komponentu, a dalje uz kvalitetnu ishranu oboriti i procenat masti. Zaključak – promeni trening, ubaci suplemente i ne plaši se mišića, jer oni su najveći potrošači energije u telu.

Miloš G:
Koliki je optimalan odmor nakon vežbanja? Stvar je u tome da vežbam 6 puta nedeljno, i prija mi, ali ponekad (trenutno je to slučaj) osećam se premoreno. Napravio bih pauzu, ali nisam siguran koliko dugo treba da traje ta pauza.

To što ti vežbanje prija je odlično. Svakodnevna umerena fizička aktivnost se preporučuje, međutim, ukoliko primenjuješ trening snage u teretani, ili pohađaš intenzivnije fitnes programe, moraš napraviti barem dan pauze između tako jakih treninga. Inače, oporavak mišićnih vlakana zavisi od mnogih faktora: načina ishrane i suplementacije, nivoa zamora, nivoa utreniranosti i sportske forme, pola, uzrasta itd, ali, grubo rečeno, fiziološki je neophodno 48 sati za revitalizaciju mikropovreda na mišiću. Nakon svake četiri progresivne nedelje tokom kojih pojačavaš opterećenje, trebalo bi da usledi digresivna nedelje u kojoj se opterećenje obara. Takođe, dva puta godišnje dobro je napraviti pasivnu pauzu od dve nedelje.

Miloš T:
Zanima me kako da povecam mišićnu masu, a da pri tom imam i malo definicije? Hvala!

Trening za masu podrazumeva ili trening sile gde otkaz ide na max 4-6 ponavljanja, ili trening snage sa 8-12 ponavljanja.Svaka mišićna partija treba da se stimuliše sa 4-5 vežbi koje će zamoriti mišić u svim njegovim glavama i delovima. Da bi masa napredovala, a pri tom procenat mastu opao i na taj način mišić bio izdefinisaniji, ishrana mora biti besprekorna.