Od toliko različitih, i često sukobljenih, fitnes informacija dostupnih svuda, nije ni čudo da se vežbači ili potencijalni vežbači često zbune. No, zato su tu naši instruktori, koji rešavaju vaše nedoumice, i daju sve od sebe da vaše vežbanje usmere u dobrom pravcu.
Na vaša pitanja ove nedelje odgovarala je instruktorka Dragana Vukanić.

Miloš:
Šta bi trebalo jesti pre treninga?

Pre treninga nam uglavnom trebaju ugljeni hidrati koji „sporo gore “ i koji ce u kontinuitetu dati energiju (integralni pirinač, testenine,krompir…) Pored ugljenih hidrata, trebaju nam i proteini i to iz crvenog i belog mesa, jaja, sira… Obrok pre treninga trebalo bi da bude manji nego ostali obroci, kako ne bismo opteretili želudac.

Tanja:
Videla sam da imate proteine, ali nisam sigurna da li treba da ih pijem, koliko, kada. Imam 27 godina, počela sam da idem na grupne programe 4 puta nedeljno, i želim da smršam 5-6 kg.

Ako ste od onih koji REDOVNO VEZBAJU i žele u svoju ishranu dodati i neke suplemente, onda je pravi izbor protein. Važno je znati da postoji jako puno vrsta proteina. Za vas bi bio pogodan Whey protein, tj protein iz surutke. Protein je tu da vam sacuva mišićnu masu u momentima kada je organizam u stanju katabolizma tj razgradnje. Dovoljno je uzeti mericu do dve, promešati sa vodom i popiti neposredno posle treninga(do 30 min posle).

Igor:
Da li alkohol goji?

Alkohol je bogat kalorijama, i konzumirajući ga, neopaženo unosite znatno više kalorija u vaš organizam nego što u prvi mah mislite. Još jedna začkoljica s alkoholom je ta da alkoholna pića uglavnom ne sadrže hranljive materije, pa ih organizam mora nadoknaditi iz drugih izvora, dakle, iz hrane. To je drugi razlog što se alkohol povezuje s gojenjem – alkohol otvara apetit 🙂

Siniša:
Da li mogu da koristim traku za trčanje ako imam povređeno koleno? (u pitanju je povreda od pre nekoliko godina)

Pre bih preporučila plivanje ili vožnju bicikla. Ali ipak, najbolje je da se posavetujete sa lekarom. Ovako napamet ne bih smela ništa drugo da vam kažem.

DRAGANA VUKANIĆ (2)

Tamara:
Koje vežbe su najbolje za oblikovanje ruku? Ne želim mišićave ruke, jer sam devojka, ali želim vitke i zategnute? Koje težine tegova bi trebalo da koristim?

Počnite sa težinom koja je optimalna za vaš nivo utreniranosti. Iz treninga u trening ćete pažljivo povećavati opterećenje. Ne morate uvećavati konstantno i samo težinu, već broj ponavljanja i serija. Da biste dobili mišićave ruke, trebalo bi zaista dugo i ozbiljno da dižete ozbiljne težine, tako da time ne morate da se opterećujete.
Bilo bi odlično i da primenjujete vežbe sa sopstvenim opterećenjem – sklekove & propadanja

Ivona:
Nikada nisam imala problema sa stomakom, odnosno sa masnim naslagama na njemu, a sada imam. Nije previše, ali mi stomak uopšte nije ravan i zategnut kao pre, iako pre nikada nisam ništa vežbala. Sad sam počela da vežbam, ali nisam sigurna da samo vežbanje može rešiti problem. Da li možda neke namirnice posebno goje stomak? Napominjem da ne jedem slatkiše, i trudim se da izbegavam testo.

Ključni momenat je: KAO PRE. Kako bivamo stariji, tako nam je sve teže da održimo vitku liniju. Pre je moglo bez vežbanja, ali sa godinam to postaje sve teže, i dobro je što pre to prihvatiti, i ostvarati savez sa sopstvenim telom 🙂 Vežbama možete postici odlične rezultate , ali važno je da budete uporni i da imate kontinuitet. Namirnica koje bi trebalo da izbacite, ili bar da znatno smanjite njihov unos, ako želite da se rešite šlaufa: beli piranač, beli hleb i bela testenina, punomasno mleko, mesne preradjevine, brza hrana.