Ona je dama novog doba – odlučna i mudra, a blaga i nasmejana.

Ona je Beba Dragić,  direktorka korporativnih komunikacija RDP B92.

I još nešto – ona je naš verni fitnesovac.

Pričali smo sa Bebom o treninzima, instruktorima, ishrani i životu uopšte. 🙂

beba 1

 


Bebo, danas se mnogi žale na manjak vremena a višak stresa. Možemo samo da pretpostavimo koliko obaveza ti imaš. Kako ti uspeva da kombinuješ treninge sa svojim dnevnim rasporedom?

Dok sam osam godina radila kao urednica celebrity nedeljnika “Story” to je bilo znatno teže, budući da u novinarstvu često ne postoji utvrđeno radno vreme, i s obzirom na to da je priprema magazina za slanje u štampariju prilično zahtevan i često vremenski nepredvidiv posao. Otkako sam poslednjih godinu dana na poziciji direktorke korporativnih komunikacija B92 sa drugačijim opisom posla i tipom obaveza nego što su uredničke, uspela sam da uđem u ritam treninga posle radnog vremena, dakle, u večernjim satima. I tada se trudim da, iako kao neko ko se bavi PR-om i komunikacijama i ko se ne odvaja od “svoje male pokretne kancelarije” u vidu mobilnog telefona, odložim tu svoju omiljenu spravu na sat vremena i fokusiram se isključivo na oslobađanje od stresa “teškim fizičkim radom”.

Vežbaš u teretani, ali ideš i na grupne treninge. Na osnovu čega biraš treninge?

Na osnovu trenutnog raspoloženja ili obaveza. Aktivni zaljubljenik u fitnes postala sam tek nakon ulaska u treću deceniju, kada sam otkrila da vežbanje zaista može biti uživanje! Svoju petnaestogodišnju zavisnost od cigareta zamenila sam zavisnošću od endorfina, hormona sreće čije sam blagorodne efekte ustanovila tek kada sam krenula na časove zumbe 2010. godine. Naime, shvatila sam da sam srećna tokom treninga i još srećnija po završetku istog! Nakon toga, ušavši u ritam i kombinujući zumbu sa hata, aštanga jogom Ili Body balance treninzima, poželela sam da napredujem u svojoj fizičkoj nadogradnji i počela da pohađam treninge Total Body Workout-a kod Saše Ružića sa kojim mi se tada desila “vežbačko-trenerska ljubav na prvi pogled”, sa čim se on ne bi složio jer me je, naime, percipirao tada kao urednicu iz kultnog filma “Đavo nosi pradu” i hejtovao od samog početka uz došaptavanje sa hostesom: “Ja ne držim trening ako mi OVA dođe”!  Ali, avaj, od hejta do ljubavi ima tako malo! I sad me voli skoro pa najviše na svetu.

Kako sam osoba koja uvek od drugih očekuje bolje i više, a od sebe naročito, Saša I ja smo vremenom složili da mi više nije dovoljan samo TBW i da je sledeći stepenik u mojoj vežbačkoj “karijeri” zapravo individualni rad u gymu. Tako sam pre 2 godine upoznala Miloša Stanojčića i sa njim počela da radim kružne funkcionalne treninge koji podrazumevaju rad na parteru, malo i na spravama, TRX traku, bučice i “sva ostala pomoćna gym sredstva za mučenje”, a ja sam postala, očigledno, mazohista jer fizičku bol ne priznajem za bol, a i u međuvremenu ozbiljno i “zavisna” od treninga i mog glavnog i odgovornog urednika zdravlja.  Miloš i Saša su odlični u igri – “dobar i loš policajac”, jer me uredno prijavljuju jedan drugom ako se omakne da nisam trenirala.

beba 2

Zaista sjajno izgledaš. Verujemo da vodiš računa o ishrani. Dozvoliš li ipak sebi poneki greh – slatkiš, burger ili nešto slično, ili si spartanac po tom pitanju?

Hvala beskrajno! Kako je moj životni saputnik Japanac, Hašimoto, ili hronična upala štitne žlezde, a uz njega vrlo često ide i usporen metabolizam kao posledica pa samim tim svakodnevno variranje u kilaži, još mi je veći izazov da izgledam pristojno i ponosna sam na svoj trud! Moj prijatelj i izuzetan stručnjak, fiziolog i lekar antiejdžing medicine, dr Dejan Čubrilo, napravio mi je jelovnik prilagođen osobi sa mojim potrebama. On podrazumeva korekciju ishrane: 5 obroka dnevno od kojih bi oni glavni trebalo da sadrže uvek protein, vlakno i ugljeni hidrat, a užine su, dabome, voćne. Trudim se stvarno da budem Spartanac, ne pijem gazirano, vrlo retko kada jedem omiljenu mi testeninu, potrebu za slatkim rešavam voćem umesto namirncama sa veštačkim šećerima… Ali onda mi se omakne nekoliko dana u mesecu kada dopustim sebi pice, gazirano, čokoladu, sladoled i ostale pošasti… I posle toga se kajem danima

Ipak, bez upornosti nema rezultata!

Takođe, uporedo sa održavanjem fizičke kondicije, izuzetno je važna redovna nega kože lica. Iskusne žene kažu da u nekim godinama moramo se opredeliti za “lice Ili stražnjicu”  Moja dugogodišnja prijateljica i kozmetičarka Dragica Kuzman Petrović me je još u ranim dvadesetim naučila da sve što uložim u danima svoje mladosti u sebe, primetiće se posle tridesete kada ću “dobiti lice kakvo zaslužujem”. Nadam se da sam zaslužila – dobro!   Povremeno odem i na tretmane mezoterapijom i hijaluronom kod moje drugarice Grkinje dr Ioanne Batsialou kada se instant preporodim ubrizgavanjem vitamina ispod kože. Sa ljudima isto kao sa automobilima, ništa bez održavanja! A i oldtajmer može da bude lep i upotrebljiv, ako je negovan, čuvan i pažen. Još godinama dobija na dodatnoj vrednosti.

Ko je tvoj omiljeni instruktor/instruktorka? Zbog čega?

 

Od instruktora grupnih treninga “all my love belongs to” Saša Ružić. Kako je jedna od karakteristika moje ličnosti lojalnost frizera, zubara, lekara I trenera – ne menjam! On je neko zahvaljujući kome sam zavolela fitness, ko me je usmeravao, ko me je motivisao, inspirisao, pokazivao brigu za moj napredak… I tako je i dan danas. Iako mlađi, poseduje autoritet koji moram da uvažim, izuzetan je lider, ima neverovatnu harizmu, zabavan je i stručan. Moj Sale, moja prva ljubav na drugi pogled (zašto na drugi, objasnih maločas). Obožavam njegovu nemilosrdnost, strogoću, kao i motivacione rečenice koje samo on može da smisli poput: “Kad god pomislite da vam je teško, ne brinite! Može da vam bude još teže!” Jer, sve to je u cilju dobrobiti svih nas vežbača.  I ostali treneri grupnih treninga u Sportskoj akademiji Kočović na Novom Beogradu koja mi je kao druga kuća, zaista su izuzetni, tako da greške nema za koji god vid vežbanja da se odučim.

Ovo je vreme pomalo iskrivljenih vrednosti i čudnih idola. Ti si, s druge strane, dama za primer. Vredna, uspešna, posvećena, kulturna, odmerena. Kako ti uspeva da sačuvaš dušu i osmeh, i imaš li savet za mlade generacije?

 

Hvala vam od srca na divnim komplimentima jer sam time dobila potvrdu kako se moj trud da se konstantno nadograđujem i isplati. Permanentan rad na sebi, na svom fizičkom, mentalnom i emotivnom biću od ogromne je važnosti. Izuzetno je bitno, uprkos svim problemima i nedaćama, voleti sebe, život I ljude. Čak i one koji su nam naneli bol i nepravdu, jer je takvima ljubav najpotrebnija. Pomagati drugima, negovati kvalitetne i pozitivne osobe u svom okruženju, vratiti se prirodi, voleti životinje, biti prisutan u društvenom životu, čitati knjige, odlaziti u pozorište, družiti, šetati, vežbati, meditirati, sanjati, maštati, što više se smejati, goniti loše misli i izbegavati one kontaminirane zlobom! Pomoći drugima koliko je u našoj moći. Ne odmagati. Ostati dostojanstven i u dobru i ne poneti se njim, kao i u lošem. I biti zahvalan na svakom danu koji smo dobili na dar. Zapamtite dobro, sreća je u nama i srećni smo, bez obzira na okolnosti, baš onoliko koliko mi to odlučimo da jesmo!
b 3

Bila je to sjajna Beba Dragić. Ali! Uvek treba čuti i drugu stranu. Zato smo sutradan priupitali njenog instruktora, Saleta Ružića, par pitanja o Bebi.

Da li je istina da si, na samom početku, hejtovao Bebu Dragić?


Da i Beba to zna, nikada to nisam krio od nje. Ja joj kažem da deluje opasno, ona tvrdi da to nije tako. Ali ,vrlo mi je drago što je moje izrečeno “ molim da ovu osobu pošaljete na drugi trening “ došlo do nje, te joj ovan u njoj nije dao mira i ipak je došla. Tad je nastalo prijateljstvo koje traje i dan danas.

Kako stvari među vama stoje danas?

Danas smo, pre svega, prijatelji , a onda sam ja “ jedan od dva jahača apokalipse “ kako od milja tepa Milošu i meni. Beba je dobar, odličan savetnik i njeno veliko iskustvo u poslu mi pomaže da unapređujem i sam sebe.

Je li Beba spartanac, ili zabušant? Kako izgledaju treninzi s njom?


Ona je pravi spartanac. Okej, treba ponekad malo da se povisi ton. 🙂  ali kad naumi nešto, i ako zna da je to za njeno dobro, onda tu nema „neću, ne mogu, nemam vremena“ Uostalom, rezultati definitivno govore više od reči.

Opiši Bebu u 3 reči.


Borac, pravedna,prijatelj. Mada je  3 reči stvarno malo.