Ah, taj greh… U ovom slučaju – slatki greh (ne mislim na bend Lepe Brene).

Leto je , napolju je 40 stepeni, asfalt se topi i sunce prži.  Pored konstantnog ispijanja vode, prija nam sladoled, parče lubenice, čaša hladnog piva, limunada sa mnogo leda, hladan nes..

lubenica limunada

Mmmm, i samo dok pišem sve ovo mi deluje primamljivo, a dok smišljam sledeće rečenice već se desnom rukom hvatam za zamrzivač i izvlačim porodični sladoled sa 4 ukusa. Ali, kao grom iz vedra neba, javlja se savest: Da li ja ovo smem, da li je ovo okej, da li da se oduprem svim tim poslasticama i osveženje potražim samo u vodi?

Da li učiniti greh i dozvoliti svim tim zlim namirnicama (dobro, limunada nije zla – ako ne tovariš šećer ko sivonja) da pobede i uvuku me u mračni svet ugljenih hidrata?!?

Nisam licemer i neću da vas lažem – Da, ja jedem ugljene hidrate. Da, ja pijem pivo. Da,  ja leti volim da pojedem King sa crnom čokoladom i malinom. Mislim da su striktna odricanja  glupost, a da je umerenost, što bi mi u bloku rekli – „keva brate, ćaleta mi, to je do jaja“.

Hajde da pravilo postavimo ovako:

Sve se sme, a ni u čemu ne sme da se preteruje.

Naš problem je u preterivanju. Nemamo granice, pa jedemo i pijemo dok nam sve to ne izađe na nos. Svi smo bar jednom kupili Quatro sladoled, i jeli sve dok ne stignemo do plastike na dnu.

Jasno je – pojesti kilogram sladoleda nije pametno i nije zdravo. Mala porcija, jedna u toku dana, biće dovoljna da zadovolji vašu potrebu za slatkim rashlađenjem, a da opet, uz fizičku aktivnost, ne dovede do nekih problema. Dakle,  sladoled je idealna poslastica za osveženje, samo morate voditi računa o količini koju unosite.

Zatim, idealan osvežavajući napitak je pivo. Većina ljudi kaže da ih pivo najbolje  osveži po ovakvom vremenu. Ima tu itekako mnogo istine – ako se služi u ledenoj krigli, pravo iz frizidera, pivo može da vrati u život. Ali, znate li izraz pivski stomak? Naravno da nije samo pivo krivo za isti, ali ako popijete pet piva, normalno da ćete ga imati. Časa, dve (ne litarska čaša), s vremena na vreme, neće škoditi, a prijaće vam.

Kao najbolje osveženje ipak odvajam lubenicu i limunadu sa ledom.

Ove dve namirnice defintivno će vam pomoći da lakše pregurate letnje dane.

Sto grama lubenice ima svega 30kcal, a zbog visokog sadržaja vode lubenica smanjuje apetit. Plus, sadrži antiokidante koji nas štite od slobodnih radikala. Takođe, stimuliše rad bubrega i uvećava stvaranje urina, što doprinosi većem izbacivanju toksina iz organizma. Takođe, lubenica je bogata vitaminima A, C i B6 koji pospešuju rad srca. U poslednje vreme sve su popularnije limunade sa lubenicom – ceđeni sok od limuna + kockice lubenice + voda + menta… Savršeno!

Kao što vidite, ništa ne treba da izbacujete, samo je potrebno da sve umereno konzumirate. Ali, favorit letnjih osveženja (pored romantičnih letnjih pljuskova) definitivno je lubenica – em je preukusna, em pomaže da ostanete fit.

Uživajte u letu i letnjim osveženjima. 🙂

Saša Ružić, instruktor grupnih programa u Sportskoj Akademiji Kočović